Resulta que per variar, i a la vista de les darreres informacions que arriben a les meves mans (informacions que per altra banda, no corresponen a mitjans mexicans) m'haig de retractar.
El pànic abandona la meva vida per buscar terrenys més fèrtils i la preocupació moderada ocupa el seu lloc, i espero que passi el mateix amb vosaltres.
Potser ja un n'heu assabentat, pero ahir cap al tard, la versió digital de "El Periòdico" va publicar un article bastant interessant i aclaridor.
Resulta que el CDC d'Atlanta ja ha conclós els estudis preliminars sobre el virus en qüestió. El virus "porquet" no és una combinació de 3 virus com jo pensava sinó de 4!!!
1. Virus de la grip humana
2. Virus de la grip aviar
3. Virus porcí dels porcs americans
4. Virus porcí dels porcs asiàtics
(A mí em continua semblant sospitosament improbable que això passi de forma natural, però en fí...)
L'article també deia que amb les dades que es tenien, es podia concloure que el virus en qüestió, malgrat el rebombori que s'ha format, té una taxa de mortalitat bastant millorable (des del punt de vista del virus, esclar). Tenint en compte que acaba de fer un salt d'espècies (del porc a l'home) hauria de ser molt més virulent.
Perquè us en feu una idea, el virus de la SARS tenía una taxa de mortalitat del 80% ( o sigui, de 100 persones infectades, en matava 80). El virus porquet té una taxa de mortalitat del 1%. O sigui en comparació amb la SARS és com un nen de bolquers contra John "nomesientolaspiernash" Rambo.
També m'en vaig enterar de que no és el mateix virus que el de la grip espanyola de 1918. Aquell era H1N1 i aquest es A/H1N1, i que això no és el primer cop que passa. Ja va passar el 1968 amb el virus Honk Kong i el 1977 amb la grip russa que va resultar molt soroll per no res perquè en quant la població va obtenir defenses contra els virus, tot es va quedar en aigua de borralles i ara ja gairebé ningú les pateix.
En fí, potser el problema ha estat una sospitosa tardansa per part del govern mexicà a l'hora d'informar la població i els organismes internacionals de l'existència de la malaltia (tot i que insisteixo, això no va comensar aquí) i una extranya forma d'informar la població. Enlloc de tenir un sol portaveu que donés informació puntual i exacte, surten múltiples personatges a dir la seva a qualsevol hora que els rota i diuen exactament això, el que els rota perquè no coincideix ni Déu. Apart, hi ha milers d'informacions o rumors de carrer que no ajuden massa a l'hora de tranquilitzar el personal.
Potser el problema és el nostre punt de vista: com que ens n'han informat tard i malament, ens sembla que la cosa s'està extenent massa depressa i que el nombre de morts és molt elevat, quan sencillament el que està passant és que això ja fa més temps que dura i ens estant donant la informació concentrada.
Així que tranquils que la cosa sembla que no era per tant. A més, el govern mexicà acaba d'anunciar que s'està reduïnt el nombre de nous casos i el nombre de morts així que anem bé.
En quant al "temblor" (no m'agrada dir-li terratrèmol, sona molt pitxor del que és en realitat) també m'haig de retractar. Els moviments vibratoris com el d'ahir són en cercles i els moviments trepidatoris, enlloc de ser de dalt a baix, son en sentit longitudinal (endavant i enrera o cap un costat i de tornada). El sisme d'ahir va tenir una intensitat de 5.7 a l'escala Richter (Déu n'hi do!) i es va originar a les costes de l'estat de Guerrero (a Acapulco perquè m'entengueu) i la veritat és que sí que va ser prou fortet. Quan el moviment és vibratori, un se sent com si tot li donés voltes, però no pas perquè estigui marejat (com li sembla primer) sinó perquè realment tot està donant voltes. L'únic que un ha de fer és fixarse al seu voltant i si per exemple, les làmpares es mouen, és signe inequívoc de que està tremolant.
com sempra una explicacio magistral
ResponEliminaiquedat ,anonadada