Visitants

Visites

Website counter

dilluns, d’agost 20, 2007

Geografia doméstica


Mèxic es un país molt gran, perquè us en feu una idea, a mi encara em costa imaginar-me lo gran que és en comparació amb Espanya i molt menys amb Catalunya. Només per comensar, penseu que pels 34 milions d'espanyolets que hi ha, a la Capital i àrea metropolitana n'hi viuen uns 24 milions de "chilangos" (així ens diuen) que fan que els 7 milions d'habitants de Catalunya quedin ridículs, ridículs.

Mèxico, en realitat no es diu Mèxico, es diu Estados Unidos Mexicanos. La capital : México, Distrito Federal; seu del poder de la Federació (perqué aquest país es un país format per estats federals).
Els E.U.M, limiten al nord, òbviament amb els U.S.A. Al Sud-est amb Guatemala i Belice, a l'est amb el Mar Carib i el Golf de Mèxic (Oceà Atlàntic) i a l'oest amb l'Oceà Pacífic. En extensió territorial ocupa el 5è lloc d'America i la 14a a nivell mundial. És el primer país del món en tant que població hispanoparlant.

El territori es recorregut per dues serralades que son prolongacions de les Montanyes Rocalloses : la Sierra Madre Occidental i la Sierra Madre Oriental. També hi trobem l'Eix Neo-volcànic que travessa el país d'est a oest i es fon amb la Sierra Madre Oriental. Al Sud trobem la Sierra Madre del Sur.
Els pics més alts es troben a l'Eix Neovolcànic i, of course, son volcans : el Pico de Orizaba o Citlaltépetl (5.700 m), el Popocatépetl (5.462 m), el Iztaccíhuatl (5.286 m) y el volcà Fuego de Colima

Els rius de México s'agrupen en tres vertents. La vertent del Pacífic, la del Golf y la vertent interior. El més llarg dels rius mexicans és el Río Bravo de la vertent del Golf, té una longitud de 3034 Km i fa de límit amb U.S.A.

La Federació Mexicana està dividida en 31 unitats federatives o estats (comunitats autonomes perqué ens entenguem, tot i que podríen ser paísos europeus pel tamany i població). . Els estats es divideixen en Municipis (provincies perqué ens entenguem). Aquí la llista d'Estats i capitals :

México, D.F.
Capital : México D.F. (DF pels amics)


1. Aguascalientes
Capital : Aguascalientes

2. Baja California
Capital : Mexicali
3. Baja California Sur
Capital : La Paz (no pas la capital de Bolivia, eh?)
4. Campeche
Capital : Campeche
5. Chiapas
Capital : Tuxtla Gutiérrez

6. Chihuahua
Capital : Chihuahua

7. Coahuila
Capital : Saltillo
8. Colima
Capital : Colima

9. Durango
Capital : Durango
10. Guanajuato
Capital : Guanajuato
11. Guerrero
Capital : Chilpancingo (també hi trobem Acapulco, aaaaaaaaaaaaah! Tinc moltes ganes!)

12. Hidalgo
Capital : Pachuca
13. Jalisco (Capital mundial del Tequila i els mariachis, yupiiiiiiiiiiiiiiiii!!!)
Capital : Guadalajara

14. Estado de México
Capital : Toluca

15. Michoacán (bressol de'n Rafa Márquez, famós també perqué s'hi reuneixen les papallones monarca cada primavera. Diuen que es espectacular).
Capital : Morelia

16. Morelos
Capital : Cuernavaca (punt de reunió de la High Society pel seu clima benigne)

17. Nayarit
Capital : Tepic

18. Nuevo León
Capital : Monterrey (La Barcelona dels E.U.M.)

19. Oaxaca
Capital : Oaxaca ( [Uajaca] pels amics)

20. Puebla
Capital : Puebla de Zaragoza (Puebla pels amics, lloc on Ignacio Zaragoza es va enfrontar als francesos a la famosa batalla de Puebla quan estaven envaïnt el país).

21. Querétaro (Querétaro pels amics)
Capital : Querétaro
22. Quintana Roo ( si, Cancún, o el que quedi d'ell quan passi l'amic Dean. De moment, s'està comportant. També hi ha l'illa de Cozumel, Txell-Ha, Isla Mujeres, Tulum, etc...)
Capital : Chetumal
23. San Luis Potosí
Capital : San Luis Potosí
24. Sinaloa
Capital : Culiacán (Seu de l'equip de Beisbol dels Tomateros. Nom ridícul, si. Equip Ridícul, no).

25. Sonora (si, el famós desert de Sonora)
Capital : Hermosillo

26. Tabasco ( l'exuberància de la selva juntament amb Chiapas y Veracruz. I diuen que les dones més boniques de México.).
Capital : Villahermosa

27. Tamaulipas
Capital : Ciudad Victoria
28. Tlaxcala
Capital : Tlaxcala de Xicohténcatl (Tlaxcala pels amics, [shikontekatel] era un rei dels tlaxcaltecas, quan van arribar els españols, els van ajudar a vencer els aztecas, perqué els hi tenien molta manía, més que res perqué els hi fotien les dones, els tresors i sempre els apallissaven a les guerres).

29. Veracruz ( famós pels seus Carnavals i per ser el punt on van arribar els españols. La Villa Rica de la Veracruz va ser el primer poble fundat pels espanyols a Mèxico, al costat del port de Veracruz, un dels més importants del país. Es conserva la casa on va viure Hernán Cortes i la famosa Creu que dona nom a la ciutati a l'estat. Conté una de les colonies de rassa negra més importants del país.).
Capital : Xalapa de Enríquez (Xalapa, [jalapa] pels amics)
30. Yucatán
Capital : Mérida (Evidentment no té cap teatre romà ni grec ni res que se li assembli, podríem dir tota una llista de ciutats i pobles amb els noms igualets als d'allà, per exemple la nostra estimadíssima Salamanca).

31. Zacatecas
Capital : Zacatecas

Com veieu no són massa originals amb els noms dels estats.
México té una diversitat cultural brutal, ni us ho podeu imaginar. Els grups ètnics "principals" ordenats de més a menys integrants, són :

1. Náhuatl (Azteques perqué ens entenguem)
2. Maya
3. Zapoteques
4. Mixteques
5. Otomís
6. Totonaques
7. Tzotzils
8. Tzeltals
9. Mazahues
10. Mazateques
La "Comisión Nacional para el Desarrollo de los Pueblos Indigenas" (CDI) reconeix 65 grups ètnics apart del mestís.
Els dialectes més parlats apart de l'espanyol són per nombre de parlants :
Náhuatl
Maya
Mixteca (Tu'un sávi)
Zapoteca (Binizaa)
Tzotzil (Batsil k'op)
Tzeltal (K'op o winik atel)
Otomí (Hñä hñü)
Totonaca (Tachihuiin)
Mazateca (Ha shuta enima)
Huasteca (Téenek)

Qué, mola eh? Prometo una segona part i també parlar d'historia. Haig d'estudiar de cara al meu pròxim examen per obtenir la nacionalitat, així que us estaré donant llauna amb el tema. De moment, dissabte vaig anar al museo del Caracol, que no es que exposi cargols, sinó que té forma de cargol i per això n'hi diuen així. Es un museu d'historia que es troba al costat del Castell de Chapultepec, plé de maquetes i diorames sobre la historia recent de Mèxico. Molt interessant, apassionant jo diria.

1 comentari:

  1. uuuuuf nen si que ens pudem fe una idea ham las tebas sempra mol bonas explicacions , de la gran extencio de aquet pais

    de riu no recordu que veigesim cap?

    un dels puestus que me agradari veura ,seria beracuz

    ResponElimina