Visitants

Visites

Website counter

dilluns, d’abril 27, 2009

La Grip del Porc (III)

La grip española de 1918 (malgrat que va comensar a Kansas) es coneix així perquè com que Espanya no va participar a la Ia Guerra Mundial, no va aplicar censura a les noticies que hi feien referencia i tothom va creure que havia comensat allá.

Al contrari del que jo pensava, no va causar 10 milions de morts sinó entre 100 y 300 milions de morts a tot el món. El virus que la va causar correspón a la cepa H1N1 (us sona?).

Aquest virus, a comensaments d'aquest segle es va aïllar de víctimes d'aquella pandèmia (una dona esquimal congelada i varis militars yankis dels quals es van guardar mostres) suposadament per estudiar-ne la patogenicitat i virulència. Tot i que en general, es dubta de les bones intencions dels investigadors.

Es calcula (no hi ha xifres oficials) que va morir al voltant d'un 5% de la població mundial.

És difícil de dir, quins serien els efectes avui en día d'una pandèmia d'aquesta magnitud. Cal veure si el virus que està circulant és el mateix, si té la mateixa virulència, si té la mateixa capacitat d'infecció o no... També cal tenir en compte que la població mundial ha augmentat bastant des del 1918 però per altra banda, també han millorat les condicions higièniques, de salut i la medicina. En aquelles èpoques pràcticament només es comptava amb la penicilina, que al ser un antibiòtic (per bactèries i fongs), als virus els fa menys que pessigolles.

El CDC (centre de control de malalties) d'Atlanta (Georgia, EUA), màxima autoritat mundial pel que fa a malalties infeccioses juntament amb l'Institut Pasteur de París, va reconèixer que l'avens del virus era incontenible. O sigui: que es pot frenar pero no es pot evitar. Per altra banda, estàn treballant en una vacuna, però aquesta trigarà mesos en estar preparada i més temps encara en ser produïda a gran escala (potser per llavors ja serà massa tard...).

Les medicines que hi ha avui en día, només fan efecte si s'apliquen a l'aparèixer els primers símptomes. I segons es diu per aquí, el primer día et trobes malament, al segon dia ja ets a l'hospital a cures intensives i al tercer dia, si no t'apliquen el medicament a temps, ja ets mort. Però repeteixo, tan sols son rumors.

No us puc assegurar res amb certesa perquè com ja us vaig dir, no me'n refío gens del que diuen les notícies i és lògic per altra banda: suposo que tracten de mantenir la població el més calmada possible i que no cundeixi el pànic (pànic que per altra banda un ja comensa a sentir malgrat els esforsos per confondre el personal).

Us imagineu com de greu ha de ser una situació com perquè aturin tota una ciutat de 20 milions d'habitants i capital del país durant X temps? ¿Us imagineu les implicacions econòmiques que tindrà si es que ho decideixen fer? M'esborrono només de pensar-hi...

I com us dic, probablement això només sigui el comensament. Ahir es van produir 22 morts a la ciutat, les quals no està confirmat que es produïssin pel ditxós virus.

Segons sembla el Secretari del Treball ha dit que no pararàn l'activitat econòmica mentres la OMS mantingui el nivell d'alerta per pandèmia a 3. Esclar que al pas que anem, ja estàn trigant, no? Hi ha casos a México, EUA, Canadà, Regne Unit, Fransa, España, Colòmbia, Nova Zelanda i "lo que te rondaré morena". Només penseu per un moment: el virus té un periode d'incubació d'unes tres setmanes o sigui, que fa un mes que hi estem exposats. Mèxico D.F. reb milers de visitants d'arreu del món cada día i si hi sumem tots els inmigrants que van venir a passar les vacances i van tornar als seus païssos de residència...

I ara per postres un temblor.... Brrrrrrrrrr, ja té cullons la cosa, ja!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada