Visitants

Visites

Website counter

dissabte, d’abril 25, 2009

La grip del porc

Tractaré d'explicar-vos, malgrat la desinformació generalitzada, de què va tot plegat.

El que està passant avui a México i USA, no és diferent del que va passar l'any 1918 a tot el món: una epidèmia de grip que va matar 10 milions de persones (més que la Primera Guerra Mundial que havia acabat no feia massa temps). Afortunadament, nosaltres no acabem de sortir d'una guerra d'aquesta magnitud i la nostra medicina ha avansat bastant des de llavors.

¿Per què aquesta grip és diferent de les que es produeixen cada any?

El virus de l'encostipat comú és el mateix per tots els mamifers (gossos, gats, porcs, vaques, persones...). El virus de la grip es diferent per cada animal, i no només mamífers sinó també les aus.

Ok, d'aquesta forma el virus de l'home no ataca els porcs ni les aus i viceversa.

Peeeeeeeeero... hi ha circumstancies especials que fan que pugui passar el que està passant ara.

Si possem que un pagès que te la grip s'acosta a un porc que té la grip dels porcs i els dos virus entren en contacte es pot crear un virus mutant que no és cap dels dos anteriors. I això vol dir que té característiques del virus del porc (contra el qual no tenim defenses) i característiques del virus dels humans, que li permeten infectar-nos.

Però la cosa no acaba aquí, perquè es pot complicar... Perquè pot passar el mateix entre el virus del porc i el virus de les aus, i després entre el mutant porc-au i el virus dels humans de forma que tenim un virus triple mutant au-porc-home, que desgraciadament és el que està passant.

De moment hi ha casos a varis estats de la República Mexicana i també als USA (que és on va comensar). I no hi ha casos enlloc més del món pel que se suposa que està prou controlat. El Govern ha tancat les escoles i universitats i ha suspés tots els actes multitudinaris a la capital. A tot el transport públic reparteixen mascaretes i els partits de futbol del cap se setmana es faràn a porta tancada a la capital.

De totes maneres, no tinc masses esperances de que no apareguin més casos. Acaba de passar Setmana Santa i aquí a la capital arriba gent de tot el món que al acabar les vacances torna als seus païssos d'origen i pot repartir la infecció per tot arreu.

El govern comensarà una campanya de vacunació, però ja us dic jo com a Biòleg que la vacuna no servirà de res, perquè es tracta d'una vacuna contra el virus dels humans i ja sabeu que aquest no ho és.

En fí, no té perquè passar el que va passar al 1918, però que les passarem canutes, ho farem.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada