Visitants

Visites

Website counter

dijous, de juny 14, 2012

Un Nou Ordre Mundial

Generalment, quan un es posa a parlar d'un Nou Ordre Mundial, les persones es posen les mans al cap i comencen a correr amunt i avall presses del pànic. Això és normal, aquesta idea s'ha associat darrerament al pitxor dels nostres malsons. Un malson que fa que 1984 de George Orwell passi per un conte infantil.

Però no hauria de tenir per què ser així.

Imagineu un món on no existíssin els bancs, ni els banquers o banksters com s'està possant de moda dir ara. Imagineu un món amb un sistema monetari basat en bens tangibles, que impedeix crear més diners quan les coses van mal dades. Un sistema just e igualitari per tothom, on no existeix la pobresa.

Què passaria si en aquest món, ja de per sí, utòpic, no haguèssiu de tenir una feina necessàriament? Ho dic perquè generalment confonem els termes "feina" i "professió" (ho he llegit a twitter). Una feina la podem tenir tots però una professió, només la tenen molt poques persones. Una professió és dedicar-se a allò que un vol fer, a allò que realment li agrada, allò pel qual té vocació. Això ho tenen molt poques persones.

Aquest enfoc, sota les condicions actuals, té alguns inconvenients. Perquè algú pugui tenir una professió o dedicar-se a allò que li vingui de gust, si no és bo en allò que ha escollit, és molt probable que es mori de gana o que hagi d'abandonar els seus somnis per dedicar-se a treballar. La nostra vida es cara: hem de menjar, hem de viure en alguna banda, consumim molta aigua i consumim molta energia. I això, malauradament és car.

Penseu per un moment: què passaria si haguèssim resolt aquests problemes?

1. Què passaria si tinguèssim la tecnologia per obtenir una font d'energia neta, inesgotable, i gratuïta?

2. ¿Què passaria si tinguèssim la tecnologia per obtenir aigua apta pel consum humà del l'atmosfera, per exemple?

3. ¿Què passaria si tinguèssim tecnologia que ens permetés obtenir o "materialitzar" menjar del no res o reciclant la materia?

4. I per últim, ¿Què passaria si tinguèssim la tecnologia (ja que podem manipular la materia) per reciclar materials i obtenir materials de construcció de forma inmediata i gratuïta?

Desenganyeu-vos us dirè per què tot és tan car, avui en día. El preu de les coses, depèn de 4 coses:

En primer lloc, la mà d'obra acumulada des de les matèries primes fins al consumidor.

En segon lloc, del transport i el transport depén de l'energia: ¿Quan costa l'energia necessària per construïr i  portar tots els components del procés desde les materies primes fins al producte final al consumidor?

En tercer lloc, si es tracta d'aliments, hi hem de sumar el cost de l'aigua per fer créixer els vegetals i per mantenir saciats els animals. Portar l'aigua des de les fonts fins al consumidor també costa molta energía i aquesta energía no és barata, l'hem de crear o transformar d'alguna banda o des d'alguna altra forma d'energia!

Per últim, per construïr o transformar coses, necesitem també materials. Les coses no es fan, de moment, a partir del no-res. Necessitem materies primes, algunes d'elles escasses o que s'han de portar de països llunyans, i això un cop més encareix les coses.

Així doncs, si solucionem el problema de l'energia, els materials i l'aigua, tindriem molt guanyat, ja. I si a més solucionem els problemes del sistema econòmic actual, que acabaria amb la pobresa, i de la fam al món, ja seriem plantats al mig d'una utopia.

Ara imagineu un món sense "feines", ja que hem aconseguit crear màquines que fan la major part de la feina pesada. Us heu plantejat mai a què us dedicaríeu? Què us agradaría fer si no haguèssiu de treballar per poder viure? Escriuríeu? Viatjaríeu pel món? Què farieu? Estudiaríeu? O potser, pintaríeu o us dedicaríeu a la fotografía? Construiríeu coses? Us convertiríeu en artesans?

Aneu-hi pensant, perquè aquest món utòpic, tan bon punt el sistema monetari actual col·lapsi, s'acosta a marxes forçades i no vull pas que us agafi amb el més calent a l'aigüera.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada