Visitants

Visites

Website counter

dimarts, de juliol 03, 2007

AZTLÁN. L'A-z-tlàntida?





Aztlán es considera el lloc d'origen del poble Azteca, aquell des del qual van emigrar i suposadament van creuar el país fins a arribar al vall de Mèxic on van fundar la gran Tenotichtlán. És un lloc mític, envoltat de llegendes. Es tractaría d'una illa o llac que hauría estat situat en algún lloc al Nord de Mèxic. (o posiblement al sud-est o centre dels Estats Units, tan lluny com Utah o Illinois, on s' han trobat restes d' utensilis i construccions d' estil mexica).


La paraula "azteca" deriva de la paraula nahuatl "aztecatl" que significa "procedent d'Aztlan". La llegenda diu que el Déu Huitzilopochtli els va ordenar que partíssin des d'Aztlán i es quedessin en un lloc on habíen de trobar un llac, i al llac, un illot amb una pedra, sobre la pedra un "nopal" (cactus) i sobre aquest veurien una àguila devorant una serp (si teniu algun problema per visualitzar-ho només heu de veure la bandera de Mèxic). Aquesta llegenda, explica l'assentament de les tribus azteques al vall de Mèxic ( o Anáhuac) i la fundació de la gran ciutat de Tenochtitlán (que curiosament també és una illa en un llac, la reproducció de la seva llar original).



Ara bé, que vol dir moro, hi ha qui creu que aquesta llegenda podría estar relacionada amb la de l'Atlàntida. Les últimes noticies al respecte, diuen que l'Atlàntida hauría estat situada a l'oceà Atlàntic, per ser més exactes a prop de les costes de Cuba o potser Cuba formaría part de les restes d'aquest continent perdut. De fet s'han trobat restes arqueològiques forsa interessants submergides enfront de les costes de Cuba i de varies illes del Carib.


En definitiva, si deixem de banda la semblansa del nom Aztlàn amb Atlàntida, diu la llegenda (més aviat urbana) que l'Atlàntida era una illa al mig de l'Oceà Atlàntic (que deu el seu nom a això mateix, tot i que es diu també que podría haver estat un continent o un pont que unía Europa i Amèrica en un temps molt llunyà, cosa no confirmada, almenys oficialment pels geòlegs). En aquesta illa/continent/pont hi vivía una civilització molt avansada per la època, una civilització que fins i tot, si creiem el que Plató diu als seus diàlegs, hauria lluitat amb els atenencs, pero no amb els que coneixem sinó amb els seus avantpassats (aquí, Plató dona a entendre que Atenes era només el remanent d'una altra civilització perduda, els fills dels Déus, dels que descendrien els atenencs de la seva època). En fí, per una raó poc consensuada, Plató diu que van ser castigats pels Déus, l'illa es va enfonsar a l'oceà. Els supervivents haurien fugit en totes direccions, cap a Àfrica alguns i cap Amèrica els altres, i cap amunt els més afortunats que van poder fugir en "suposades" naus espaials.





Llavors diu la llegenda que aquests supervivents que van arribar a Àfrica, van donar lloc al desenvolupament de la cultura egipcia. Els principals benefactors haurien estat Isis i Osiris, que els antics egipcis van prendre per déus. En el cas dels que van arribar a Amèrica, aquests hauríen donat lloc als azteques i als maies, i potser fins i tot als Inques del Perú. Les tres grans civilitzacions pre-hispàniques. Aquesta teoria té varis punts que les fan més o menys probables.En primer lloc, se suposa que Aztlán, era una illa pero mai s'ha sabut amb exactitud on es trobava.


Segon, tant a Egipte, com a Mèxic, no existia cap gran civilització ni res que se li assembles, les grans civilitzacions (deixant de banda Sumeria, que podría ser un cas apart) van sortir del no-res, amb un desenvolupament cultural i tecnològic molt avansats, amb ciutats, lleis, religió, exèrcits, coneixements avansats (a vegades més que els nostres) d'arquitectura, matemàtiques, astronomia, art, escriptura, medicina, etc... Això sustenta la posibilitat de que hi haguèssin arribat homes que posseïen aquests coneixements i els van llegar als pobles on es van establir. Es pot suposar un origen comú de les dues cultures, l'egipcia i la azteca/maia, per la construcció de Piràmides i altres semblances en tradicions, religió, arquitectura, art (els maies tenien la mania de posar escarabats per tot arreu, tal i com feien els antics egipcis). Les piràmides d'ambdues bandes de l'Atlàntic tenen exactament la mateixa orientació. És evident que les cultures filles de l'Atlantida no podíen ser igual de poderoses que la mare, penseu que si això és cert, els supervivents de la catàstrofe no van arribar amb les mans plenes de tecnologíes meravelloses i desconegudes, sinó que debien arribar amb les mans buides, morts de sed, de gana i mig-ofegats per lo que segurament només van poder llegar part del seu coneixement.


Egipte i Mèxic no tenen l'honor de ser els únics que construeixen piràmides. Els guanches de les illes Canàries també, apart de que se'ls suposa rossos i amb els ulls blaus (cosa bastant extraña si tenim en compte que les Canàries són més aprop d'Africa que d'Europa), i els etruscs a Itàlia (poble que curiosament va desapareixer sense deixar ni rastre de la nit al día). Aquests dos pobles, apart d'altres curioses "coincidencies" també momificaven els seus morts, tal com feien els egipcis i les cultures prehispàniques i estàn en una probable trajectoria que haurien pogut seguir els supervivents de l'Atlàntida si aquesta hagués estat al mig de l'Atlàntic i s'hagués enfonsat.


Es diu que els Atlants eren un poble temible, molt poderós. Les ciutats eren majestuoses, amb edificis imponents. Tenien un gran coneixement de totes les coses. Curaven a través de la música i la llum de colors refractada a través de cristalls. Teníen armes terribles, malgrat tot ens diu Plató que els antics atenencs els van guanyar i van alliberar tots els pobles que n'eren esclaus (entre d'altres els egipcis, lo qual també podría donar una altre explicació a tot l'assumpte). Teníen vehicles mecànics terrestres, aqüàtics i aeris. Posseïen el do de la clarividencia, dominaven la telepatía, etc, etc, etc... Això ja és terreny pantanós així que no hi entraré. Digue'm que per mi eren només una civilització més avansada i punt. No us puc dir, d'on venía. Podría tractar-se del mateix cas que els Déus sumeris, una rassa alienígena que es va establir a la Terra i va crear l'home pero qui sap? En tot cas no eren els mateixos paios, ni eren els mateixos paios els Toltecas, que van deixar meravellats els azteques a mesura que en el seu viatge anaven trobant les restes de la seva civilització (ja sabeu Teotihuacán i companyia). De fet la historia ens diu que els Aztecas en realitat van sortir d'una ciutat que estaria en el que avui és l'estat de Nayarit i que tot el que van aprendre ho haurien aprés durant el seu viatge de les múltiples restes de l'imperi Tolteca.


En fi, Aztlán o A-z-tlántida?

2 comentaris:

  1. OLE MI NIÑO LO QUE SABE

    COM TE EXPLICAS NEN , DONA GUS
    PERO ET DIRE UNA COSA ELS CANARIS DE ROSUS I ULLS BLAUS BEN PUQUETS , SON MES AVIAT CHAPARROS MURENETS I UNA FISUNOMIA UN TAN PECULIAR ?

    ResponElimina
  2. Esclar mama, perqué han estat molts segles de mestissatge amb els españols i els pobles del Nord d'Àfrica. ¿et pensaves que haurien durat tant així? (i menys quan eren minoria).

    Pero per exemple, encara conserven el seu idioma de xiulets en alguns llocs, que es creu que era un sistema de comunicació que tenien per trasmetre missatges ràpidament d'una banda a l'altre de l'illa (de la mateixa manera que al señor dels anells feien fogueres a dalt de les montañes per avisar d'un atac).

    ResponElimina