Visitants

Visites

Website counter

dijous, de desembre 11, 2008

FAKES

"Fake", traduït de l'anglès, vol dir falsificació.

El món de la ciència i sobretot el de la para-ciència són plens de "fakes".

No us penseu pas que fer una falsificació és fàcil. El cas més flagrant, són les suposades fotografies d'Ovnis o del Yeti o del Big Foot... Vaja, que es veu a kilòmetres que són un plat penjant d'un fil de pescar, un "frisbee" o un paio disfressat de mico.

Però n'hi ha daltres que són més elaborades i poden passar per reals.

En el cas de les para-ciències em criden l'atenció els motius que pugui tenir algú en perdre el temps amb aquestes coses. L'únic que aconsegueixen és enterbolir una cosa que ja de per sí resulta bastant tèrbola (no pas perquè nosaltres volguem, oi?). El resultat és que tots acabem pensant que es tracta de tonteries i que aquest món és ple de xarlatans, cosa que acaba minant la poca fè que tenim en certes coses.

La veritat és que no entenc perquè algú es pugui prendre tantes molesties per intentar demostrar quelcom. Potser alguns ho facin per afany de glòria, d'altres perquè volen tenir raó de totes totes o perquè quan els ha passat alguna cosa real ningú els ha cregut. També potser només són bromes sobre una cosa que a mi em sembla molt seriosa, no ho sé.

També hi ha els casos en els que sobre un fet real s'acaba inventant tota una fantasia al seu voltant que acaba superant al propi fet en sí de forma que acaba perdent tota la credibilitat possible. Suposo que si a mi m'hagués passat quelcom d'interessant en aquest aspecte i tinguès la intenció d'escriure un llibre, em costaria molta feina no comensar a carregar la historia amb fantasies de collita propia de forma que acabaria sent una novela de ciencia ficció enlloc d'una crònica seriosa. Costa molta feina ser objectiu. Sobretot perquè la ment, sobretot quan ha passat un temps prudencial, ens juga moltes males passades i acaba distorsionant el que va passar realment.

Per altra banda, també hi ha la gent que es passa per l'altra banda. Persones que tenen la ment tan tancada que no es poden dedicar a una altra cosa que a intentar desprestigiar e intentar desmentir les histories que narren altres persones i que naturalment poden ser certes o no pero per aquestes persones, definitivament no ho són.

Com deia la meva àvia : "creu en tot i no creguis en res". O sigui sigues escèptic però perdis la fe. I això és el que faig, sencillament crec en el que el meu cor em diu que cregui. Tampoc soc un d'aquests que no creuen les coses fins que les experimenten ells mateixos o els donen una prova irrefutable, ni un dels que sencillament creuen amb els ulls clucs tot allò que se'ls presenta al davant. No.

Desgraciadament, pels amants de l'objectivitat aquest és un camp en el que es presenten poques probes i la major part d'elles són "fakes" o sigui que mai pots estar segur de si el que estàs veient és cert o no. Per això precisament us dic que em deixo portar per la meva intuïció, a la que procuro escoltar bastant perquè m'ha ensenyat que poques vegades s'equivoca.

Una cosa que he notat és que per exemple es produeixen rivalitats estúpides entre persones que han experimentat coses semblants. O persones que diuen que han experimentat coses semblants i es comencen a discutir per veure qui té més raó o qui té més importància. És estúpid i no condueix a res.

Com diu la dita: res és veritat o mentida, tot depèn del color del cristall amb que es mira. O com dic jo: la realitat és com un diamant amb infinites facetes. Tothom la veu, però la veu d'una manera diferent segons la faceta que estigui veient. Hi ha mil factors que poden fer que dues persones diferents que han viscut la mateixa experiencia al mateix lloc i a la mateixa hora, l'expliquin d'una forma totalment diferent després. El punt de vista, l'estat físic, l'estat emocional, l'estat espiritual inclús poden fer que una de les dues persones tingui l'experiencia i l'altre no.

Tornant als "fakes", em pregunto: ¿perquè amb les poques investigacions serioses que hi ha, hem d'estar perdent el temps triant el gra de la palla? ¿No seria millor que tothom fos honest?

Si vosaltres penseu que això només es cosa de les persones normals i corrents esteu equivocats. Comensant per l'esglesia i continuant pels governs, ells son els primers que fiquen cullerada i ens manipulen perquè creiem una cosa o una altra. Si no fixeu-vos en les películes d'extraterrestres : hi ha temporades en que totes mostren ET's bons, fins i tot macos i d'altres en que els alienigenes son monstres violents que ens volen exterminar a tots (per exemple: ET el extraterrestre o Encuentros en la tercera fase vs Alien o Independence Day).

Evidentment, els governs saben molt més del que diuen saber i només juguen a pescar en aigües turbulentes per ajudar a crear més confusió. Ara deixen anar una mica de fil, ara el recullen, ara et senyalen cap aquí, ara et criden l'atenció cap a l'altra banda... De forma que acabes tan confós que ja no saps qué coi és el que està passant. Si fan servir esquer viu, si fan servir un esquer artificial, si pesquen amb canya o pesquen amb red, en alta mar o en un riu... Al final ja no saps si ni tan sols estàn pescant.

O si no, fixeu-vos en l'assumpte del suposat ET de Roswell. S'ha escrit tant sobre el tema, s'han difòs tantes imatges (inclosa la suposada autopsia a un dels suposats tripulants de la suposada nau) i s'ha discutit tant que un ja no sap ni què pensar. Probablement hi hagi un rerafons que sigui cert i tot el demès sigui només palla per embolicar la troca i que tothom acabi pensant que no val la pensa trencar-s'hi la closca.

Recordeu quan vaig escriure sobre els OOPARTS? Estem en el mateix cas. És plè de "fakes" pero està clar que hi ha coses que son autèntiques com els gravats inques que mostren helicopters o les nines amb escafandra i mochila a l'esquena...

Un ha de ser molt cuidadós quan s'enfronta amb una suposada proba d'un fet paranormal. Per exemple, la última que he vist, és una estatua d'una verge italiana que obre i tanca els ulls. Home, si és un fake, està molt aconseguit però per l'altre banda un pensa que amb la tecnología d'efectes especials que hi ha avui en dia qualsevol cosa es possible de fer sense massa esfors.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada