Visitants

Visites

Website counter

divendres, de desembre 05, 2008

Jugar a ser Déu

Acabo de llegir una noticia, que apart d'interessar-me bastant, m'ha inquietat una mica pel to en el que estava escrita.

Resulta que un laboratori nord-americà, bastant polèmic per cert, ha aconseguit per primer cop a la historia, crear vida artificialment. És a dir, han sintetitzat el genoma complert d'una llevadura a partir de retalls, l'han posat a dins una llevadura sense material genètic i ha funcionat.

Això vol dir que a mesura que la tècnica es faci pública i es comenci a replicar i millorar en laboratoris d'arreu del món, ens trobarem en que per exemple es podràn ressucitar espècies ja extingides de les quals no es té la seqüència genòmica complerta (per exemple, els mamuts).

Així, poques setmanes després de la mort d'en Michael Crichton, el que va imaginar que passava a "Parc Juràssic" podria convertir-se en realitat. Posa els pèls de gallina, oi?

Home, apart del que ja he dit, aquest descobriment deixa oberta la porta a qualsevol cosa que us pogueu imaginar. Perquè per exemple, podem crear coses noves si sabem què és exactament el que volem i ens podem estalviar tècniques molt laborioses i feixugues.

Per exemple, si s'havien arribat a modificar bacteries perquè funcionèssin com a fabriques de medicaments per exemple. Però un ha d'agafar les bacteries els ha de treure gran part del seu material genètic i afegir la informació necessaria perquè facin el que volem. Si tenim sort una o altra, acabarà fent-ho i només l'haurem d'aïllar i fer que creixi en quantitats suficients. Amb aquesta nova tècnica podem partir de cero i crear directament la bacteria que volem (no cal que partim d'una bacteria pre-existent i jugar a retallar i enganxar perquè m'entengueu).

Em posa una mica els pèls de punta precisament perquè no fa massa vaig veure al History Channel un documental on deien que Stalin durant la seva dictadura, va intentar (sense èxit, of course i gràcies a Déu), crear un exèrcit d'homes-mico creuant humans i ximpancès. El que volia Stalin era un exèrcit de super-homes, que fòssin prou inteligents com per obeïr ordres, que fosin forts i resistents, i que no es preocupèssin massa per la qualitat del menjar que rebien. Tot està documentat i arxivat a l'antic Institut de les Ciències del Soviet. Doncs, ara, el senyor Stalin estaria molt content perquè ho podría aconseguir. I d'aquí a pensar en homes-llangardaix, homes-òs i altres combinacions només hi ha un pas. I ja sabem tots com som els humans d'ambiciosos i diguem-ne poc ètics a l'hora de guanyar una ventatge quan es tracta d'armament.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada