Visitants

Visites

Website counter

dijous, de març 29, 2007

Un baby-shower

Que els mexicans don adictes a les festes es algo que ja fa temps que estic veient. D'aqui poc temps (cap el maig) si tot va bé, podré asistir a un nou tipus de festa que mai havia tingut el gust de coneixer : un baby-shower. Aquesta se suma a la llarga llista de festes que celebren els mexicans i que nosaltres no.
Un baby-shower es una festa que se li fa a una embarassada quan ja li falta poc per parir. Es semblant a les despedides de soltera que fan aquí. En resum, es una festa amb globus, regals per l'embarassada, jocs, etc... Depenent del que sigui, si nen o nena el pare reparteix xocolata o puros als homes i la mare, ara mateix no recordo que es el que reparteix a les dones. Els jocs són semblants als que jugariem en una nit de campament amb la diferencia que hi ha premis o penyores. Tothom porta regals per la mare i el nen.
Un altra festa important es la de la presentació. Es fa quan el nen fa tres anys i rememora la presentació de Jesús al temple. Les festes d'aniversari dels nens es solen celebrar amb pompa, normalment es lloga un local, atraccions inflables i es contracten pallasos o mags. Es dona de menjar als convidats i el pastís sol ser espectacular. Tampoc hi falta la típica "piñata" que es un nino de cartró que es penja, plé de caramels o joguines i que els nens per torns han d'apallissar amb un pal mentres canten una cansoneta fins que la trenquen i es llancen com endemoniats a recollir els premis. Molt semblant al caga-tió, curiós.
Després vindria la comunió, aquesta encara no la conec molt bé pero cap al maig també podré experimentar com la celebren els mexicans perqué la fa la meva neboda i nosaltres en serem els padrins, lo que comporta comprar la biblia, el rosari i tota la pesca.
Per les nenes hi ha un moment especial i es la seva festa de "quince años". Aquesta si he tingut el gust de viure-la. Doncs per resumir es una festa de posada de llarg. Es lloga un saló o un jardí es convida un munt de gent i la nena i els seus "chambelanes", o sigui uns quants paios arreplegats i que no tenen més remei que acceptar, ballen diferents balls pels convidats. El gasto que representa pels pares de la nena es espectacular i pot ser igual que el d'un casament ja que cal tenir en compte que també la nena ha de portar un vestit que ha de costar el mateix que un de nuvia, el lloguer del local, el menjar, l'orquestra (perqué hi ha ball, esclar) i el mam (que sol ser de dues ampolles de licor per taula (ja sigui tequila, rom, o el que caigui si la festa es amb alcohol per taula, si es "descorche libre" ja no m'ho vull ni imaginar), arreglos florals per les taules i el local, i tot el que us pugueu imaginar.
Ja després el que queden son els aniversaris, que en alguns llocs també se celebren amb banquet i mariachis i ball, etc...
Per últim, el casament. Aqui si puc parlar amb coneixement de causa. La meva boda va costar un dineral, pero sabeu qué? No me'n penedeixo ni lo més mínim. El meu casament va ser una de les experiencies més boniques que mai hagi viscut i no només perqué va ser en un jardí (ja atípic de per se) sinó perqué tothom ho va passar molt bé, inclosos nosaltres que vam disfrutar com marrecs i perqué va ser un día màgic per nosaltres que vam acomplir potser el somni de les nostres vides. Tot va ser perfecte i dins de les possibilitats que teniem en aquell moment va ser tot lo luxós que podiem esperar. Potser el tio de l'orquesta era una mica idiota, els cambrers van trencar una caixa de vi i van fer de les seves al final demanant propines a tort i a dret quan ja haviem quedat que les pagavem totes nosaltres, pero tot i aixi va ser un moment molt especial. Suposo que més per nosaltres els españols perqué es una festa que no té res que veure amb les que vivim allà.

2 comentaris:

  1. de fet ba ser una festa fantastica ,que ben disfruta tots sempra la recurdarem .....
    esperarem la del nen hare ???????

    ResponElimina
  2. Cullons amb els mexicans nen q ho celebren tot.... el naixament, la presentació, la comunió, els 15 anys, el casament.... Continuo pensant q son uns cracks.... pq els q organitzen la festa o sigui els pares de la criatura en qüestió.... NO paguen un durooooo... es treuen padrins de tot arreu q paguen les despeses repartiden en mogoillón de padrins.... en fi... hi han algunes coses q em seguiran sorprenen per molt q les pensi

    ResponElimina